W jakich branżach najlepiej się sprawdzi kotleciarka?

Rozbijanie mięsa jest pracochłonne, a przy tym wymaga wprawy, by uzyskać właściwą konsystencję włókien bez ich nadmiernego „uklepania” czy przerwania struktury. W większości przypadków najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z profesjonalnej kotleciarki. Przekonajmy się, jak działa urządzenie tego rodzaju i zobaczmy, w jakich zastosowaniach sprawdzi się najlepiej.

Czym jest kotleciarka?

Kotleciarka to maszyna, która pozwala na sprawne rozbijanie mięsa w celu zmiękczenia i uelastycznienia jego włókien. Dzięki rozbiciu znajdującej się pomiędzy nimi elastyny i kolagenu można uzyskać kawałki, które zachowają sprężystość, będą też łatwe do pogryzienia i zarazem smaczniejsze. Kotleciarka sprawdzi się przy przygotowywaniu wołowiny, zwłaszcza pochodzącej ze starszych sztuk, a także w przypadku baraniny czy jagnięciny oraz dziczyzny. Z urządzeń tego rodzaju korzysta się także do rozbijania mięsa drobiowego, a nawet prasowania go na hamburgery.

Jak działa kotleciarka?

Rozbijanie mięsa w przypadku kotlerciarki odbywa się przy pomocy ruchomego tłoka, poruszanego przez mechanizm napędzany silnikiem elektrycznym. Opuszczany z góry talerz dociska kawałek mięsa do tacki, na której jest ułożony. Dzięki wygodnej regulacji bez problemu można ustawić jego pożądaną grubość od 0,5 do 30 mm. Wielostopniowy system zabezpieczeń dba o ochronę użytkownika. Wydajność maszyny może sięgnąć 800 cykli na minutę.

Gdzie sprawdzi się kotleciarka?

Urządzenie znakomicie nadaje się do wszystkich miejsc, w których przygotowuje się dużą ilość mięsa. Kotleciarki są używane w restauracjach i barach, a także w firmach zajmujących się przygotowaniem cateringu. Sprawdzają się w kuchniach obsługujących stołówki, domy weselne czy wszelkiego rodzaju zakłady zbiorowego żywienia – kuchnie w szpitalach, dużych szkołach i zakładach pracy prowadzących stołówki. Bardzo często są zamawiane przez firmy, które oferują popularne diety pudełkowe, a także przedsiębiorstwa wytwarzające dania na wynos czy produkty garmażeryjne lub spody do pizzy.