Szybko i higienicznie czyli zastosowanie kotleciarek przy przygotowywaniu dużej imprezy

Przygotowanie imprezy dla dużej liczby osób wymaga sporego wysiłku i intensywnego tempa pracy, pozwalającego na wydanie potraw w tym samym czasie dla każdego gościa. I choć zwykło się mawiać, iż nic nie zastąpi pracy ludzkich rąk, stworzono maszyny i sprzęty, które ją efektywnie wspomagają.

Jednym z tego rodzaju urządzeń jest kotleciarka stanowiąca dziś niezbędne wyposażenie restauracji i lokali gastronomicznych. Służy ona do rozbijania kawałków mięsa na plastry o jednakowej grubości, najczęściej od 0,5 do 30 mm. Poza gastronomią znajduje zastosowanie również w szeroko pojętym przemyśle mięsnym i cateringach.

Jakie są zalety korzystania z kotleciarek przy organizacji dużych imprez?

Korzystanie z kotleciarek znacznie ułatwia i przyspiesza pracę, ograniczając przy tym koszty produkcji. Urządzenie jest wydajne i w krótkim czasie wykonuje z reguły czasochłonną pracę, zwłaszcza gdy mowa o dużej ilości mięsa. Oprócz tego rozbijanie mięsa przy użyciu takiej prasowalnicy jest łatwe i nie wymaga używania siły. Wystarczy ułożyć kawałek mięsa na tacy i ustawić odpowiednią grubość plastrów. Następnie bez konieczności wielokrotnego uruchamiania maszyny, można z niej korzystać na zasadzie wsuwania tacy do okna urządzenia. Co więcej, kotleciarkę można wykorzystywać do każdego rodzaju mięsa i nie tylko. Jej wszechstronne zastosowanie sprawdza się w rozbijaniu:

  • Mięsa wołowego na zrazy, bitki i befsztyki,
  • Mięsa wieprzowego na kotlety schabowe, zawijańce, zrazy, steki i sznycle,
  • Mięsa drobiowego na filety, kotlety de’Volaille itd.,
  • Porcji grillowych przyprawionych,
  • Hamburgerów,
  • Spodów do pizzy i innych ciast.

Wysoka jakość rozbicia mięsa sprawia, że można serwować porcje o idealnej grubości i konsystencji. Mięso rozbijane w kotleciarce nie traci kruchości i soczystości. Ponadto, zachowuje świeżość i pożądaną wagę. Niczym nie przypomina mechanicznie rozbijanego plastra, który często charakteryzuje się nierównomierną grubością oraz traci soczystość w trakcie korzystania z ręcznego tłuczka, co sprawia, że mięso przestaje być sprężyste. W przypadku używania prasy do mięsa nie trzeba martwić się o estetykę serwowanej porcji ani o utratę jej najważniejszych wartości.

Dlaczego warto wybierać prasy do mięsa?

Jedną z głównych zalet prasy do mięsa jest również higiena użytkowania. Kotleciarki są przede wszystkim wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W trakcie rozbijania mięsa do plastrów nie przenikają żadne niepożądane substancje. Problemu nie stanowi również regularne czyszczenie urządzenia. Mianowicie łatwo można rozebrać zabrudzone elementy po to, by umyć je wodą z dodatkiem środka czystości i ponownie zamontować w określonym miejscu.

Co więcej, używanie kotleciarki jest całkowicie bezpieczne dla osób z niej korzystających. Sprawdzeni i doświadczeni producenci kotleciarek MAGA KOT gwarantują komfort i prostotę użytkowania. Nie trzeba posiadać kwalifikacji do obsługi urządzenia. Nadto, prasę do mięsa cechuje bezawaryjność, która przekłada się na efektywną pracę przez wiele lat od zakupu. Sprawne funkcjonowanie jest szczególnie istotne w trakcie organizowania dużych uroczystości, podczas których nie ma czasu na wymianę wadliwych sprzętów.