Kiedy warto zainwestować w kotleciarkę?

Przygotowanie potraw okazuje się często bardzo pracochłonne, co przekłada się na koszt ich wykonania, a przez to na cenę, za którą można je zaoferować klientowi. Jeśli będzie ona zbyt wysoka, niekorzystnie wpłynie na popyt albo zmusić do obniżenia marży, a zatem zyskowności całego procesu. W wielu przypadkach można jednak zastosować rozwiązania, które zachowają wysoką jakość produktu, a przy tym ułatwią pracę. Znakomitym przykładem urządzenia tego rodzaju będzie kotleciarka. Zobaczmy, jak działają takie urządzenia i gdzie sprawdzą się najlepiej.

Dlaczego kotleciarka może być potrzebna?

Przygotowania wielu dań mięsnych wymaga wcześniejszej starannej obróbki. Zanim mięso będzie można wykorzystać, nierzadko trzeba je rozbić, by pozbyć się znajdującego się między włóknami kolagenu i kolastyny, zwłaszcza jeśli pieczenie, gotowanie, smażenie lub duszenie nie będzie trwało na tyle długo, że ulegną one naturalnemu rozpadowi. Ręczne rozbijanie mięsa jest jednak bardzo pracochłonne. O ile w warunkach domowych przygotowanie kilku kotletów nie będzie kłopotliwe, o tyle w gastronomii czy tym bardziej przy produkcji wyrobów gotowych będzie stanowiło poważny problem. Zautomatyzowanie tego procesu jest możliwe, jeśli skorzysta się z kotleciarki, która używając specjalnego tłoka, będzie błyskawicznie ściskać przygotowane kawałki mięsa, rozbijając je na ustawioną grubość.

Gdzie sprawdzi się kotleciarka?

Kotleciarka będzie niezbędna wszędzie tam, gdzie potrzebne jest szybkie rozbicie mięsa. Będzie niezwykle użyteczna w restauracjach i barach serwujących potrawy z rozbitego mięsa – sznycle, de volaie, czy bitki. Okaże się niezastąpiona w firmach zajmujących się cateringiem oraz przygotowywaniem obsługi wesel. Przyda się w stołówkach i dużych kuchniach szpitalnych. Kotleciarki są też znakomitą inwestycją w przypadku firm oferujących wyroby garmażeryjne albo dania gotowe. Będą również sposobem na urozmaicenie oferty w większych sklepach sprzedających mięso, pozwalając na rozbijanie kupowanych kotletów i sznycli.