Jak działa klipsownica automatyczna?

Opakowanie jest ważnym elementem każdego produktu, które pozwala na jego skuteczną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi oraz wyeksponowanie ważnych informacji o jego przeznaczeniu lub zastosowaniu. Wiele rozwiązań stosowanych w przemyśle spożywczym musi jednak nie tylko zabezpieczać produkt i wpływać na łatwość jego magazynowania, transportu oraz prezentowania w miejscu sprzedaży, ale także ułatwiać nabywcy jego używanie a producentowi pozwalać na prowadzenie procesów technologicznych umożliwiających nadanie mu ostatecznej postaci.

W przypadku licznych branż zajmujących się przygotowywaniem wyrobów żywnościowych, m.in. przetwórstwie mięsnym, mleczarstwie i serowarstwie, przemyśle rybnym czy przy produkcji karmy dla zwierząt znaczna część wyrobów już po uformowaniu i zapakowaniu jest poddawana parzeniu, wędzeniu, suszeniu, kąpieli w solance lub innych substancjach konserwujących czy zabezpieczających. Wykorzystywane do tego różnego rodzaju osłonki lub siatki muszą być odpowiednio zamykane, by zapewnić właściwą szczelność i zagwarantować, że nie dojdzie do utraty zawartości, a żadne niepożądane substancje nie przenikną do wyrobu. Najdoskonalszym sposobem zamykania siatek czy osłonek jest wykorzystywanie klipsownic automatycznych. Przyjrzyjmy się bliżej specyfice pakowania produktów w osłonki i zamykania ich za pomocą klipsów, a także sprawdźmy, w jaki sposób działają urządzenia do klipsowania.

Zastosowanie klipsownic w przetwórstwie żywności

Wiele produktów oferowanych w przetwórstwie mięsa, ryb, nabiału, warzyw i środków spożywczych pochodzenia roślinnego ma konsystencję past lub uplastycznionych w różnym stopniu mas. W tej formie tradycyjnie powstawały rozmaite wyroby masarskie – m.in. kiełbasy, metki, salcesony, kaszanki, mortadele, serdelki czy popularne parówki albo pasztetowe – które nadziewano do naturalnych osłonek z odpowiednio przygotowanych jelit, pęcherzy lub tchawic. Dziś oferta produktów wytwarzanych w ten sposób i pakowanych w osłonki jest znacznie szersza i obejmuje również np. wszelkiego rodzaju przetwory mięsne, mięsa czerwone, drób oraz ryby w galarecie, przetwory rybne w tym pasty oraz produkty warzywne, pasztety mięsne i wegetariańskie i karmy dla zwierząt domowych. Bardzo często w osłonki pakowane są też wyroby mleczarskie – sery topione, owcze oraz kozie. Coraz częściej w formie batonów są sprzedawane także dania gotowe i wyroby garmażeryjne.

Pakowanie wyrobów w osłonki daje możliwość ich swobodnego formowania i zespalania zawartości. Pozwala również na nanoszenie różnych oznaczeń – nadruków z logiem, nazwą producenta czy naklejanie etykiet, a także ułatwia zabezpieczanie produktu przed kontaktem z powietrzem, zanieczyszczeniami i drobnoustrojami chorobotwórczymi, przede wszystkim dają one jednak możliwość dalszej obróbki, w zależności od zastosowanych osłonek. Do najczęściej stosowanych należą osłonki  naturalne, nazywane też białkowymi – głównie jelita wieprzowe, używa się również wołowych albo owczych, a w niektórych przypadkach końskich i kozich. Do części wyrobów używane są także żołądki, pęcherze albo przełyki, które podobnie jak jelita są poddawane odpowiednim procesom czyszczenia, uelastyczniania i odtłuszczania. W wielu zastosowaniach korzysta się z osłonek sztucznych produkowanych z kolagenu albo włókien roślinnych czy też rozmaitych syntetyków, w tym tworzyw sztucznych – oczywiście tylko w przypadkach, gdy nie są one przeznaczone do spożycia.

Ponieważ wyroby w osłonkach są poddawane różnym procesom technologicznym – np. obróbce termicznej, wędzeniu dymem czy parzeniu muszą z jednej strony być łatwo przepuszczalne dla wybranych substancji np. pary wodnej albo dymu wędzarniczego, a z drugiej ważne jest ich szczelne zamknięcie, wykorzystuje się do tego celu metalowe klipsy, które są zaciskane na końcach powstającego batona. Klipsy są produkowane w postaci stosunkowo grubych drucików i wałeczków zrobionych z aluminium, po zamknięciu nie ma więc niebezpieczeństwa, że zawartość wydostanie się na zewnątrz. Ze względów technologicznych – dla łatwiejszego formowania oraz ułatwienia dalszej obróbki końce powstających batonów mogą być złączone sznurkiem, co pozwala na szybkie i wygodnie ich zawieszanie.

Proces nadziewania osłonek przygotowanym wyrobem jest wykonywany przy pomocy urządzeń nazywanych nadziewarkami. Pozwalają one na umieszczenie w osłonce precyzyjnie odmierzonej ilości nadzienia, w zależności od konstrukcji, za pośrednictwem przesuwającego się tłoka, obracającego się ślimaka, wypychającego farsz, a także mechanizmu łopatkowego lub próżni. Technika nadziewania zależy głównie od charakteru nadzienia, w tym jego konsystencji. Bardzo często stosowane jest także łączenie różnych rodzajów farszu. Urządzeniami, które są odpowiedzialne za szczelne zaciskanie końcówek batonów klipsami, są klipsownice.

Charakterystyka klipsownic automatycznych firmy Beck

Automatyczne klipsownice są stosowane do przyspieszenia procesu produkcji gotowych batonów. Znakomitym przykładem urządzeń tego typu są klipsownice oferowane przez firmę Beck – klipsownica automatyczna BDC-700 AM, dostępna także w wersji XL oraz S. Dzięki możliwości współpracy z nadziewarkami, jak również przenośnikiem odbierającym zamknięty wyrób, mogą tworzyć linię technologiczną przygotowującą produkty do dalszej obróbki np. wędzenia lub parzenia albo bezpośrednio przekazywać je do metkowania i konfekcjonowania. Po połączeniu z systemem automatyki przemysłowej zarządzającym pracą nadziewarki klipsownica inicjuje cały proces napełniania, zamykając osłonkę z jednej strony za pomocą aluminiowego drucika, a zależności od potrzeb także sznurka. Po wypełnieniu osłonki założoną ilością farszu klipsownica wysyła sygnał wstrzymujący pracę nadziewarki, po czym zaciska klips na drugim końcu powstałego batona. Następnie urządzenie przecina osłonkę, a produkt jest odbierany przez tackę z przenośnikiem rolkowym i może być transportowany dalej lub przełożony do pojemnika. Klipsownica natomiast rozpoczyna nowy cykl napełniania.

Sprawne i szybkie działanie klipsownicy jest możliwe dzięki systemowi podawania klipsów z zakładanej na urządzenie rolki. Również w przypadku wiązania sznurków są one podawane ze specjalnego bębna. Dzięki możliwości dopasowania siły zgniotu klipsa zarówno przy pomocy regulacji ciśnienia powietrza zamykającego klips, jak i mechanicznej regulacji z użyciem pokrętła, które pozwala na przesunięcie zderzaka, urządzenie oferuje niezwykle dokładne dopasowanie się do nawet najbardziej delikatnych osłonek. W klipsownicach automatycznych produkowanych przez firmę Beck za pomocą panelu dotykowego można ustawić wiele istotnych parametrów pracy maszyny, w tym cięcie osłonek między klipsami, zawiązywanie pętelek, a także stopień napełnienia osłonki oraz ciśnienie, z jakim będzie zgniatany klips.

Klipsownice automatyczne pozwalają na osiąganie prędkości produkcji do 30–40 cykli na minutę. Średnica osłonek, jakie mogą być zamykane to od 30 do 140 milimetrów, możliwe jest jednak doposażenie urządzenia w nadziewacz pozwalający na pracę z osłonkami od 20 do 45 milimetrów. Klipsownice automatyczne Beck pozwalają na używanie klipsów o różnych twardościach, co ułatwia optymalizację sposobu zamykania osłonek. Urządzenia mają możliwość pracy ze wszystkimi najpopularniejszymi w przemyśle przetwórstwa żywności osłonkami – naturalnymi, poliamidowymi, fibrusowymi oraz białkowymi.