Dlaczego warto używać automatycznych maszyn klipsujących?

Polskie zakłady przetwórstwa mięsnego z roku na rok w coraz większym stopniu stawiają na automatyzację produkcji. I nie ma się czemu dziwić. Bez automatyzacji trudno dzisiaj o konkurencyjność i utrzymanie się na rynku. Przy czym, nie może ona oznaczać gorszej jakości. Wręcz przeciwnie! Jeżeli decydujemy się na wykorzystanie nowoczesnych maszyn, które zautomatyzują proces przetwórstwa w naszym zakładzie, musimy mieć pewność, że nie tylko podkręcimy tempo produkcji, ale również zyskamy możliwość dostarczania na rynek produktów jeszcze lepszych niż dotychczas. Jednym z urządzeń, które pomoże nam w osiągnięciu tego celu, będzie z pewnością automatyczna maszyna klipsująca.

Inwestycja w dobrą klipsownicę automatyczną – to się naprawdę opłaca!

Automatyczna maszyna klipsująca umożliwia szybkie, bezpieczne i higieniczne pakowanie nie tylko różnorodnych wyrobów mięsnych, ale także innych produktów – na przykład serów. Wykorzystywane są przy tym osłonki odpowiednio dobrane do tego, co ma się w nich znaleźć. Mogą być to zatem osłonki naturalne, czyli jelitowe, ale także białkowe, fibrusowe czy poliamidowe. Klipsownicy automatycznej nie sprawi kłopotu zamykanie nawet najdelikatniejszych osłonek.

Najlepsze maszyny klipsujące służyć nam będą przez długie lata. Są wykonane z wytrzymałej, nierdzewnej stali, łatwe w czyszczeniu, a przede wszystkim – łatwe w obsłudze. Współpracują z każdą nadziewarką wyposażoną w porcjomat i przyłącze komunikacyjne. Nowoczesną klipsownicą steruje się za pomocą panelu dotykowego, poprzez który uruchamia się poszczególne funkcje urządzenia, jak również przeprowadza jego inspekcje serwisową. Na panelu kontrolujemy ilość produktu, który chcemy przygotować, jak również pozostałe parametry: twardość napełnienia osłonki, ciśnienie zgniotu klipsa, liczbę porcji w cyklu, dodawanie pętelki czy cięcie osłonek pomiędzy klipsami. Wystarczy kilka kliknięć.