Co lepiej wybrać klipsownicę jedno czy dwurzędową?

Pakowanie produktów w osłonki lub siatki sprawdza się w przypadku wielu wyrobów. Szczelne zamknięcie za pomocą aluminiowych klipsów chroni zawartość, a przy tym ułatwia przeprowadzanie różnych procesów technologicznych od wędzenia po suszenie. Automatyzacja całej procedury przy wykorzystaniu klipsownicy jednorzędowej lub dwurzędowej pozwala na znaczne skrócenie czasu obróbki i sprawniejsze uzyskiwanie gotowego wyrobu. Przyjrzyjmy się bliżej działaniu klipsownic.

Jak działa klipsownica?

Klipsownica to urządzenie pozwalające na zamykanie osłonek lub siatek przy wykorzystaniu zaciskanego klipsa zrobionego z aluminium. Może on mieć różną grubość, a także być zakładany wraz z pętelką wykonaną ze sznurka. Pozwala to nie tylko na zabezpieczanie zawartości, ale także ułatwia prowadzenie dalszych procesów obróbki np. zawieszanie do wędzenia. W przypadku maszyn dwurzędowych istnieje możliwość klipsowania jednym lub dwoma klipsami oraz regulowania odległości między nimi. Poza zaciskaniem klipsa z dopasowaną w zależności od potrzeb siłą urządzenia są w stanie automatycznie przecinać osłonkę. Klipsownice mogą zostać wyposażone w przystawki – nóż do przecinania siatek, automatyczny podajnik sznurka, automatyczny podajnik pętelek, a także tackę podającą. Istnieje możliwość pracy ze wszystkimi typami stosowanych osłonek – naturalnymi, fibrusowymi, poliamidowymi, jak również białkowymi.

Gdzie sprawdzą się klipsownice?

Klipsownice mogą być używane do zamykania w osłonkach wszystkich rodzajów wyrobów masarskich. Sprawdzą się przy wytwarzaniu pasztetów, kiełbas, salcesonów. Nadają się też do takich wyrobów jak karma dla zwierząt sprzedawana w batonach. Można nimi zamykać także produkty serowarskie – przede wszystkim sery topione i wędzone. Będą użyteczne w przypadku wyrobów garmażeryjnych i dań gotowych np. flaków. Można je stosować przy różnych masach warzywnych. Sprawdzą się też przy pakowaniu w siatki wędlin i mięs. Mogą być używane także poza przemysłem spożywczym np. do pakowania wyrobów w zamykane klipsami worki.