Blog

przetwórstwa spożywczego

Dlaczego warto regularnie serwisować klipsownice?

Bez pomocy maszyn klipsujących trudno byłoby wyobrazić sobie pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego czy wędliniarniach. Nie tylko pozwalają znacznie przyspieszyć proces szczelnego pakowania żywności, ale także wpływają na zwiększenie jego wydajności i ułatwiają pracownikom wykonywanie ich obowiązków. By urządzenia działały sprawnie, bezawaryjnie i przez długi czas, należy odpowiednio o nie zadbać. W tym artykule podpowiemy, dlaczego warto systematycznie sprawdzać stan techniczny klipsownic.

Czytaj więcej...

kuchnia w restauracji

Zasady dbania o higienę urzadzeń gastronomicznych - co warto wiedzieć?

Podstawą w branży gastronomicznej oraz w zakładach produkcji mięsnej jest odpowiednie zadbanie o stan używanych w nich maszyn i urządzeń. Utrzymanie czystości to bardzo ważna kwestia, której nie należy bagatelizować. Dzięki temu produkcja przebiegnie w higienicznych warunkach, a artykuły spożywcze – będą bezpieczne dla konsumentów. W tym artykule przedstawimy, jak odpowiednio zadbać o czystość urządzeń gastronomicznych. 

Czytaj więcej...

mięso

W jakich branżach najlepiej się sprawdzi kotleciarka?

Rozbijanie mięsa jest pracochłonne, a przy tym wymaga wprawy, by uzyskać właściwą konsystencję włókien bez ich nadmiernego „uklepania” czy przerwania struktury. W większości przypadków najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z profesjonalnej kotleciarki. Przekonajmy się, jak działa urządzenie tego rodzaju i zobaczmy, w jakich zastosowaniach sprawdzi się najlepiej.

Czytaj więcej...

klipsownica

Co lepiej wybrać klipsownicę jedno czy dwurzędową?

Pakowanie produktów w osłonki lub siatki sprawdza się w przypadku wielu wyrobów. Szczelne zamknięcie za pomocą aluminiowych klipsów chroni zawartość, a przy tym ułatwia przeprowadzanie różnych procesów technologicznych od wędzenia po suszenie. Automatyzacja całej procedury przy wykorzystaniu klipsownicy jednorzędowej lub dwurzędowej pozwala na znaczne skrócenie czasu obróbki i sprawniejsze uzyskiwanie gotowego wyrobu. Przyjrzyjmy się bliżej działaniu klipsownic.

Czytaj więcej...

mięso

Co warto wybrać - klipsy czy pętelki?

Klipsownice to sprzęt, który znacznie ułatwia i przyśpiesza pracę w przemyśle mięsnym, a także poprawia jakość oraz trwałość produktów, takich jak wędliny czy sery. Głównym zadaniem klipsownic jest zamykanie osłonek artykułów żywnościowych zarówno naturalnych, jak i białkowych czy poliamidowych. Ważnymi elementami maszyny klipsującej są oczywiście nie tylko klipsy, a także doskonale je uzupełniające – pętelki.  

Czytaj więcej...

mięso

Dlaczego warto używać automatycznych maszyn klipsujących?

Polskie zakłady przetwórstwa mięsnego z roku na rok w coraz większym stopniu stawiają na automatyzację produkcji. I nie ma się czemu dziwić. Bez automatyzacji trudno dzisiaj o konkurencyjność i utrzymanie się na rynku. Przy czym, nie może ona oznaczać gorszej jakości. Wręcz przeciwnie! Jeżeli decydujemy się na wykorzystanie nowoczesnych maszyn, które zautomatyzują proces przetwórstwa w naszym zakładzie, musimy mieć pewność, że nie tylko podkręcimy tempo produkcji, ale również zyskamy możliwość dostarczania na rynek produktów jeszcze lepszych niż dotychczas. Jednym z urządzeń, które pomoże nam w osiągnięciu tego celu, będzie z pewnością automatyczna maszyna klipsująca.

Czytaj więcej...

wędlina

Kiedy stosuje się klipsy i pętelki w szpulach do zamykania osłonek?

Proces tworzenia produktów spożywczych wymaga zadbania o każdy szczegół. Wykorzystywane narzędzia i materiały, które mają kontakt z żywnością muszą bowiem spełniać najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Na uwagę zasługuje nawet rodzaj zamykania końcówek, a także mocowania np. wyrobów wędliniarskich w czasie ich wędzenia. Aby wszystko przebiegało w zgodzie z obowiązującymi zasadami, stosowane są wysokiej jakości klipsy i pętelki stworzone specjalnie z myślą o takim zastosowaniu. Dlaczego mają one tak duże znaczenie? I gdzie szukać produktów, które wyróżniają się wysoką jakością? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. 

Czytaj więcej...

mieso

Poznaj zalety kotleciarki MAGA

Branża gastronomiczna to wymagająca dziedzina, w której liczy się przede wszystkim efektywność i szybkość, ale jednocześnie także wysoka jakość. Właśnie dlatego kluczem do sukcesu jest wykorzystywanie innowacyjnych urządzeń, które umożliwiają osiągnięcie wszystkich tych celów. Jedną z popularnych pomocy jest kotleciarka MAGA. Czym charakteryzuje się to rozwiązanie? I jakie są jej główne zalety? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.  

Czytaj więcej...

kotlet

Kiedy warto zainwestować w kotleciarkę?

Przygotowanie potraw okazuje się często bardzo pracochłonne, co przekłada się na koszt ich wykonania, a przez to na cenę, za którą można je zaoferować klientowi. Jeśli będzie ona zbyt wysoka, niekorzystnie wpłynie na popyt albo zmusić do obniżenia marży, a zatem zyskowności całego procesu. W wielu przypadkach można jednak zastosować rozwiązania, które zachowają wysoką jakość produktu, a przy tym ułatwią pracę. Znakomitym przykładem urządzenia tego rodzaju będzie kotleciarka. Zobaczmy, jak działają takie urządzenia i gdzie sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej...

mięso na desce

Jak działa klipsownica automatyczna?

Opakowanie jest ważnym elementem każdego produktu, które pozwala na jego skuteczną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi oraz wyeksponowanie ważnych informacji o jego przeznaczeniu lub zastosowaniu. Wiele rozwiązań stosowanych w przemyśle spożywczym musi jednak nie tylko zabezpieczać produkt i wpływać na łatwość jego magazynowania, transportu oraz prezentowania w miejscu sprzedaży, ale także ułatwiać nabywcy jego używanie a producentowi pozwalać na prowadzenie procesów technologicznych umożliwiających nadanie mu ostatecznej postaci.

Czytaj więcej...